Παραδοσιακοί χριστουγεννιάτικοι σαρμάδες Νάουσας. Το κρεοπωλείο Βαλάντης σας προτείνει την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή του κ. Νίκου Σπάρτση!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και έτσι το κρεοπωλείο Βαλάντης σας παρουσιάζει τους χριστουγεννιάτικους παραδοσιακούς σαρμάδες Νάουσας. Τη συνταγή την πήραμε από το βιβλίο «Τα παραδοσιακά μας φαγητά στη Νάουσα» του κ. Νίκου Σπάρτση, τον οποίο ευχαριστούμε για τη σημαντική προσφορά του, στην διάσωση της γαστριμαργικής παράδοσης της πόλης μας!
Σαρμάδες Χριστουγέννων Νάουσας, παραδοσιακοί.
Παίρνουμε κιμά από το κρεοπωλείο Βαλάντης, μισό χοιρινό,μισό μοσχαρίσιο, από μισό κιλό, ρίχνουμε ένα ποτήρι ρύζι, ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι, καλό πιπέρι μαύρο και το ανάλογο αλάτι, για να γίνουν αφράτοι ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό, ένα φλιτζάνι τσαγιού( μερικοί βάζουν και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μια σκελίδα σκόρδο λιωμένο, ελάχιστο κόκκινο πιπέρι και δυο  κρόκους αυγού).
Αφαιρούμε από το λάχανο τα σκληρά φύλλα, τα πράσινα και ρίχνουμε τα φύλλα τα λευκά και χρήσιμα ( αφού κόψουμε και ρίξουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα χοντρά τους κοτσάνια) σε νερό που βράζει αλατισμένο. Βράζουν για 3 λεπτά και τα στραγγίζουμε σε τρυπητό.
Αναμιγνύουμε τον κιμά με τα παραπάνω υλικά και μ΄ αυτό το μίγμα γεμίζουμε τα ζεματισμένα φύλλα λάχανου(όχι πολύ λάχανο). Για να γίνουν μικροί οι σαρμάδες κόβουμε λωρίδες τα φύλλα και μ΄ αυτές τυλίγουμε καλά ώστε να καλυφθεί όλος ο κιμάς με το ρύζι τους, σφίγγουμε με το χέρι και τους αραδιάζουμε στην κατσαρόλα πάνω από τα κοτσάνια των φύλλων. Ρίχνουμε και δυόμισι ποτήρια νερό για να υπάρξει ζωμός για ξέστιμο ( αυγοκόψιμο). Το 1 ποτήρι ρύζι θέλει  2-2.5 ποτήρια νερό.
Στο βράσιμο ρίχνουμε και 3-4 σπυριά μοσχοπίπερο επάνω και σκεπάζουμε με ένα πιάτο την κατσαρόλα για να βράσουν ομοιόμορφα οι σαρμάδες. Τα κοτσάνια του λάχανου τα ρίξαμε για να μην πιάσει ο πάτος, επειδή δεν είναι δυνατό το ανακάτωμα. Η νοικοκυρά πιάνει την κατσαρόλα και την γυρνά πέρα-δώθε δυο, τρεις φορές για να μην κολλήσει ο πάτος. Όλα τα Ναουσαίικα σπίτια κάνουν σαρμάδες τα Χριστούγεννα.